InnebandySthlm tippar Grupp D i JAS HJ18

Herrjuniorer? Är de spelarna som spelar i juniorserierna verkligen herrar? Är de inte killar? Grabbar? Pojkar? Unga män? Inte ens spelarna i A-lagen är att betrakta som herrar – oftast. Man måste upp i Old Boys-serierna för att hitta herrar, men lik förbannat är det ordet ”Herr” som är ett prefix i alla serier där killar, grabbar, pojkar, unga män gör upp på planen. Det borde vi ändra på, tycker jag iallafall.

Några intetsägande rader om en icke-fråga följs upp av ett spännande tips av Grupp D i Juniorallsvenskan, för ”herr”-juniorer som är 18 år eller yngre. Det innebär att årskullen 2002 under säsongen kommer att vara de äldsta herrarna i JAS. Grupp D är en ren Stockholms-grupp, som faktiskt känns rätt lättippad. Det kan bli ett omdöme som jag kan få anledning att äta upp och svälja med viss olust. Hursomhelst kommer här vårt – eller mitt – tips om hur Grupp D slutar i vår, om inte Coronan dödar säsongen i förtid. Låt oss börja i omvänd numerisk ordningsföljd, från sist till först…

10. AIK. AIK:s insatser i DM lär inte ha skrämt någon eller några, förutom den egna klubb- och lagledningen. Tre raka ”torskar”, två gjorda mål och trettioen insläppta 120 minuters speltid känns inte imponerande. AIK har fått hem Olle Arenander efter en säsong i Ingarö, och det är ung herre som i rätt miljö och vid rätt tidpunkt kan leda sitt lag framåt. Det kommer tyvärr inte räcka, och AIK:s största mål måste vara att vinna något derby mot Djurgården.

9. Djurgården. Djurgården nämndes vid ett svagt ögonblick som farliga i Grupp D av våra kollegor på ”Magget”. Djurgården kommer att vara farliga för AIK, kanske även för Ekerö och Tungelsta/Västerhaninge – men inte för så många andra. Djurgården har varit aktiva och fått in en trojka från Tyresö Trollbäcken i bröderna Hedén och Simon Håkans samt Filip Bolinder från Frej. Det är fyra spelare som på intet sätt ersätter Adrian Strand och Leo Jansson, som gick motsatt väg – till TT. Djurgården lever stort på Justus Welander, Isak Jellby von Zeipel och Daniel Gozzi. Det kommer inte att räcka den här säsongen, heller.

8. Ekerö. Ekerö lämnade Walk-over i JAS ifjol, drog sig ur och lämnade ett tomrum för innebandy-Stockholm mitt ute i Mälaren. I år drog sig klubben ur HJ1 istället, men finns kvar i JAS. Ekerö spelade DM, och kom efter Djurgården där. Ekerö kan bara tippas som fisk, knappast mittemellan och absolut inte fågel. Ekerö har en stolt innebandytradition, och får fram egna talanger på löpande band – till skillnad från AIK och DIF. Oförutsägbarheten är stor, men jag vågar mig på att tippa Ekerö före både Gnaget och ”Djuuuur…”

7. Tungelsta/Västerhaninge. Sammanslagningen Tungelsta/Västerhaninge har en av seriens bästa målvakter när han är på rätt humör i Albin Hillbom. Man har en spetsspelare i Marcus Öhman, som skulle platsa i alla andra lag i gruppen på tre femmor. Sedan har man sympatiska ledare, och bredd. Tungelsta/Västerhaninge kommer klara sig på att det finns tre lag som borde vara sämre. Mot alla lagen som tippas högre kommer Tungelsta/Västerhaninge få det mycket jobbigt.

6. Täby. Täby är en av världens största innebandyklubbar, sett till antalet utövare. Täby har Stockholms finaste hall. Täby får fram talanger ur mängden, och det borde räcka till en behaglig mittenplacering. Täby spelade jämnt och oavgjort med ett lätt brandskattat Salem i DM, vilket kan imponera. Täby får tuffast tänkbara start i JAS, mot HIBS i den fina hemmaarenan. Lyckas man komma undan den drabbningen med bara en hedersam förlust så finns hopp om en hyfsad säsong.

5. Farsta. Med Ivo Rongione Löwencrantz i buren och återbördade ”Ludde” Johansson som den bärande tegelstenen i försvarsmuren har Farsta två viktiga pjäser på platser inför JAS-säsongen. Det finns många duktiga innebandyspelare i klubben, och ett gediget ledarskap där Maximillian Hermundstads vinnarskalle kommer att kunna lyfta laget. Farsta kommer att kunna utmana Åkersberga om fjärdeplatsen, och se till att Täby plus de andra lagen stannar på behörigt avstånd under laget i tabellen.

4. Åkersberga. Åkersberga har en bred spets och en spetsig bredd. Målvaktssidan kan kännas lite osäker, och herrar som Ludvig Edman och Simon Johannesson kommer att få dra ett tungt lass. Laget har en närmast nedärvd förmåga att alltid kämpa in i kaklet som tillsammans med den kompetens som finns på och vid sidan av planen kan räcka tillräckligt långt. Farsta utmanar dock hårt, och där skador och skavanker på nyckelspelare kan bli avgörande för vilket lag som kan plocka den åtråvärda fjärdeplatsen.

3. Tyresö Trollbäcken IBK. Tyresö Trollbäcken har en riktigt bra spets, en bra målvakt – med betoning på en, och en klubbkultur som ger naturlig medvind. Klubben och laget vann DM förra säsongen, men har inte längre tillgång till 01:or som Oscar Magnusson, Hampus Wallert och Wille Alfredsson i JAS. Wille Alfredsson är förresten på väg till Norge för att bli halvproffs och steka burgare vid sidan av innebandyn. Av 02:spelarna ser Filip Bjurkell, Noel Johansson, Jesper Lagemyr, Philip Wiss och Lucas Wärn tillsammans med den halvryska björnen Sascha Fridebäck i mål till att det finns kvalitet nog att ta sig topp-3. Det kan med lite flyt räcka till en andraplats…

2. Värmdö. Om säsongens upplaga av TTIBK består av en stomme av gamla Vendelsöspelare så är – verkligen ÄR – Värmdö av 2020/2021 samma sak som Ingarös P02/03-låg från närmast föregående säsonger. Minus några duktiga herrar som gått till Hammarby och Huddinge. Det är ett genuint bra lag, med extrem spets och med alla förutsättningar för att lyckas bra. Inflödet av spelare, om man inte räknar med flyttlasset av Ingarö-herrar till Värmdö, har varit minimalt. Axel Bäckström kommer dominera offensiven, Jakob Lindholm defensiven och med Emil Mattsson som ett perfekt ”kitt” mellan lagdelarna. Viss osäkerhet om vad den erkänt duktiga keepern Ludde Bjurling står efter en fjolårssäsong där speltiden var minimal. Det kommer att bli spännanade att se Värmdö i matcherna mot TT och HIBS. Övriga matcher lär inte vara lika spännande.

1. Huddinge. HIBS är gruppens storfavoriter. Laget har fyllt på en redan stark trupp med spelare som Christian Holmlund från Värmdö och Isak Tell från Ekerö. Tillsammans med en grund som Elvis Lyttegård, Axel Frank, Alexander Dahlberg, Tim Lentenius och Alexander Lennström plus en gedigen kull av starka 03:or och 04:or ligger HIBS under coach Suurna i ett riktigt vinnarhål. I mål har laget Sebastian Svensson som ensam aspirant på rollen som förstakeeper, vilket vid skada eller sjukdom kan bli ett problem för Huddinge – ett mindre problem med den backuppsättning som finns framför målburen. Huddinge kan med årets uppsättning bli det 08-lag som faktiskt orkar ta sig till ”Festen”.

Snipp. Snapp. Snut. Så var tipset slut. Diskutera gärna i smågrupper och kommentera.

Fredrik/InnebandySTHLM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: