Idrotten tar ansvar och förtjänar mer än vad den får

Black Friday kom även i år, och människor och butiker glömde direkt att vi har en rådande pandemi. Helt plötsligt har butiker längre öppettider och människor flockades för att handla på butikernas reor lagom till julen. Jag åkte förbi Farsta Centrum tex och båda de stora parkeringarna var helt fulla denna dag, där till och med flera bilar cirkulerade för att hitta en plats.

Den 27:e december åkte jag med familj igenom Barkarby köpkvarter efter att, undertecknad lyckats köra fel (Norrort är inte mina områden), och även här var det fullständig kalabalik.

Några dagar tidigare hade en begäran om att skippa mellandagsrean i fysiska butiker gjorts utav Folkhälsomyndigheten och regeringen, för att minska trängseln. Det verkade inte ha slagit väl ut. På bilder kunde du se hur Mall of Scandinavia var totalt överbefolkat och enligt uppgifter likaså i Täby Centrum.

Flertalet gånger i närtid har det även florerat flertalet bilder och videos på Stockholms tunnelbanestationer, där det är totalt överfullt på perronger och tåg, utan att rekommendationen att använda munskydd hade utfärdats.

Det belystes även i media om hur Statsminister Stefan Löfven, finansminister Magdalena Andersson, Justitieminister Morgan Johansson och flertalet andra politiska företrädare, har gjort olika resor, besökt köpcentrum mitt under dessa svåra tider. Jag förstår att ärenden behöver göras och att de också vill komma bort, men vad säger det när personer med så höga ämbeten, som är folkvalda ändå bidrar till ökad trängsel. Det skapar ingen legitimitet.

Elever har fått gå i skolan och sitta i fulla skolsalar där det är svårt att följa restriktioner. Sjuka föräldrar har ignorerat råden och ändå lämnat sina barn på förskolor och utsatt den personalen för risk.

Utöver vården så är det dock breddidrotten som har fått ta smällen.

Region Stockholm satte bland annat stopp för all form av inomhusaktivitet när Riksidrottsförbundet precis hade öppnat upp för att kunna börja träna igen. Men nu fick inte ens barn födda 2005 längre träna. Hela idrotten har försatts i lockdown, som om att det är den största smittspridaren i samhället.

Skillnaden? Idrotten står under ordningslagen och är därför mer lättstyrd, men det ändrar inte faktumet att allt detta är helt skruvat. Det skulle vara intressant att få siffror, även om det är omöjligt, på hur många som smittats av Covid-19 pga idrott och hur många som smittats på grund av människors dåraktighet.

Folk får springa vart de vill och kan beblanda sig lite överallt, men att träna inomhus i organiserade former där det kan vara smittsäkert, det funkar inte? Men alla butiker kan vara öppna och bidra till smittspridning i allra högsta grad, det är så fel.

Om vi tittar på SSL, de matcher som blivit uppskjutna pga att ett lag har spelare eller ledare som testats positivt med Covid, har de fått det när de spelat? Mest troligt inte, snarare på den lokala Ica butiken.

Människors möjlighet till idrottande är borttaget och istället så ses alla i barkarby köpcentrum, eller på hemmafester. Vet inte hur många instagraminlägg jag ser med ungdomar och unga vuxna som är flertalet personer.

Nåväl, det framgår med all tydlighet att Idrottsrörelsen gör sitt bästa för att förhindra smittspridningen men kommer det visa sig i efterhand?

Kommer idrotten genom detta sedan få den uppmärksamhet som det förtjänar? Kommer kommunerna sluta bygga snålt och ogenomtänkt, kommer de att satsa på de som tog samhällsansvaret eller blir det Sveriges 400:e köpcentrum som ska byggas för att ytterligare fylla på detta konsumtionssamhälle?

Mest troligt kommer Idrottens agerande att bara bli en parantes och fortsatt stå tillbaka för allt annat, men om det är något som Covid har visat så är det att Idrotten förtjänar mer och borde få det. Både barn och vuxna förtjänar att träna för att främja folkhälsan, att ta ifrån dem idrottande när det med största sannolikhet inte hjälper något mot rådande smittspridningen är ett hån i sig, med tanke på hur det ser ut i samhället.

Tro mig, det är tufft att ha Corona säkra träningar, men det är bättre än inget alls och det är beklämmande hur lite FHM, Regeringen och region Stockholm tror på idrottens förmåga.

Jag är bara moraliserande mot den orättvisan som råder, även om det är nödvändigt att minska smittan, men jag blir även trött på att Idrotten ska ta smäll efter smäll, men ändå aldrig ges de möjligheter och erkännandet som den förtjänar ( vi har inte ens en renodlad Idrottsminister i Sverige, det säger en del.).

Till sist vill ajg förtydliga: Jag anser inte att det är fel att idrotten är nedstängd, men jag är besviken på att idrotten får ta smällen för att andra faktorer orsakar smittan och den brist på transparens som finns. Nu har vi fått en pandemilag på plats som kanske kommer kunna hjälpa till att stoppa smittan

Tack till all fantastisk vårdpersonal och våra lärare där ute, ni är dagens hjältar.

//Henrik – InnebandySTHLM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: