Intervju med Sthlms Innebandyförbunds Ordförande

Vi tog pulsen på Stockholms Innebandyförbunds ordförande Mattias Hjelmberg om rådande läge mitt uppe i brinnande Covid-19 pandemin. Hur jobbar förbundet just nu och hur ser framtiden ut mm. Vilka hjärtefrågor mm jobbar förbundet med just nu.

Hej Mattias och tack för att du tog tid tid att ställa upp på en intervju för bloggen. Du kan väl börja med att presentera dig och berätta om din innebandybakgrund?

Jag började spela i slutet 1980-talet i Järfälla IBK, sedan dess har jag spelat seriespel. Numera spelar jag i Töjnans veteranlag i Sollentuna där jag även bor.

Hur länge har du jobbat som Ordförande för förbundet?

Jag har varit ordförande i fyra år nu till sommaren.

2020 var ju verkligen unikt på många sätt, vad tar du med dig mest av 2020 ur innebandyns perspektiv?

Att vi under en mycket svår period i samhället, så har våra föreningar och ledare förstått och anpassat sig till de tuffa beslut som vi har varit tvungna att fatta. Det positiva är att pandemin har fört oss närmre varandra, förening och förbund, då vi ses mer i olika forum och möten, om än digitalt.

Hur har ni som förbund påverkats av rådande situation? Vi vet att ni är permitterade mm men hur har arbetet fortgått under sommaren och hösten?

Även om hela denna tid varit osäker på grund av pandemin har vi trots detta planerat och arbetat med seriespel, utbildning, utveckling och alla våra verksamhetsområden som om det är en ordinarie säsong. Eftersom vi inte kunnat förutspå pandemin har vi fått anpassa verksamheten till de riktlinjer som myndigheter och regering presenterat. Det innebär att vi utöver ordinarie arbete  även arbetat med att ”coronaanpassa” alla delar av verksamheten. Det innebär att vi arbetat mycket med att ställa om de delar som går till digitala mötesformer. T.ex har vi ställt om till digitala utbildningar, vi har arbetat med de riktlinjer avseende seriespel som SIBF (Svenska Innebandyförbundet) tagit fram. Dessa bygger i sin tur på Folkhälsomyndighetens rekommendationer och då dessa ändrats i takt med att samhällsläget förändrats har vi lagt mycket arbete på att under kort tid och med kort framförhållning ställa om både vad gäller tävlingsdelar men också våra andra delar av verksamheten.

Vilka frågor har ni mest jobbat med under senaste tiden?

Den senaste tiden har vi jobbat mest med att fortsätta ställa om till digital utbildning och eftersom seriespel och träning ligger vilande har vi dessutom satsat på att försöka kompetensutveckla förening och ledare i digital form. Vi erbjuder utöver ordinarie ledarutbildning även en inspirationsföreläsningar, utbildningar samt samverkansforum. När det gäller tävling så jobbar vi med scenarioplanering avseende säsongen. Eftersom vi inte styr över när seriespelet kan starta igen har vi olika scenarion för hur vi skall färdigställa serierna beroende på vilket datum vi eventuellt kan starta upp igen. Vi jobbar även med det faktumet att vi hoppas kunna förlänga säsongen.

Utöver detta så startar vid den här tiden planeringen för 2021/2022 med ordinarie serieplanering.

Sedan december är personalen permitterad och arbetar 60%.

Hur ser du på kommande år 2021 med att starta upp serier och slutföra säsongen 20/21?

Vi hoppas såklart på att kunna slutföra säsongen 2020/2021 men det beror helt på samhällsläget och de lagar och riktlinjer som myndigheter och regering presenterar framöver.

Att Elitidrotten fått fortsätta medan man stängt ner för barn och ungdomar och lägre seniorserier. Tycker du det är rätt beslut att elitidrotten (förbundsserierna) fått fortsätta?

Jag är glad för varje match som får spelas oavsett nivå. Sedan tror jag att barn- och ungdomsinnebandyn har ett mycket stort värde i sig för de barnen och ungdomarna där och då, glädjen, vara i nuet och att de mår bättre som individer fysiskt och psykiskt. Och ser man det aggregerat så betyder barn- och ungdomsinnebandyn mycket för samhället i stort.

Hur för ni dialog och samarbete med RF, regeringen mm ang stöd för verksamheten. Har ni sökt bidrag eller får ni något statligt bidrag?

Dialogen med RF (Riksidrottsförbundet) är det Svenska Innebandyförbundet som för och RF för dialogen med regeringen och Folkhälsomyndigheten. Vi för dialog med RF/SISU Stockholm (som samlar idrottsförbunden i Stockholm) som stöttar oss och samlar in de olika idrotternas synpunkter. Vi är även med på de regelbundna möten som RF/SISU Stockholm har med kommunerna kultur- och fritidschefer. Sedan har vi nära samarbete med de andra lagidrotterna, särskilt basket och handboll som vi har mycket gemensamt med.

Vi som distriktsförbund kan liksom alla föreningar söka ur det kompensationsstöd som getts till idrotten. Vi har ännu inte haft möjlighet att söka detta stöd.

Vad blir viktigast nu framöver för våren 2021 för eran verksamhets del?

Det viktigaste är att vi och alla andra följer de rekommendationer som finns för att snabbare få ner smittspridning, så att vi kan börja spela igen. Vi har aldrig stött på en liknande situation och att vi behöver se till innebandyn i Stockholm som en helhet och hjälpa varandra. Jag hoppas att vi kan fortsätta hålla ihop som rörelse på ett så bra sätt som vi faktiskt har gjort under hösten och vintern. 

Jag hoppas också att förbundet kan vara ett bra stöd till våra föreningar så att de kan hitta sätt att hålla i gång sin verksamhet på ett anpassat sätt så att alla våra spelare och ledare kommer tillbaka när vi får köra igång på riktigt igen.

Vi säger att vi hörs igen i början av 2022. Hur skulle drömscenariot se ut när du får frågan att beskriva hur 2021 blev för innebandyn?

  • Att vaccinationen gick enligt plan och restriktionerna togs bort tidigt under våren så vi kan spela matcher och lite seriespel.
  • Att alla de lag och spelare som startade säsongen hösten 2020 är med och spelar 2021 och att de har tagit med några kompisar till.
  • Att vi alla våra fantastiska ledare fortsätter att möta våra spelare och hjäper dem att utvecklas.
  • Att vi har föreningar som har klarat sig genom krisen med någorlunda ekonomi och stabilitet i organisationen.
  • Att vi har vågat hålla i de positiva delar som vi har varit tvungna att utveckla under pandemin. Att vi fortsätter ha en nära dialog mellan föreningar och mellan föreningar och förbund och att vi fortsätter med utbildning och kompetensträffar digitalt.

Allt gott! Må väl

// Daniel – InnebandySTHLM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: