Allsvenskans andra vecka!

Ännu en vecka med några extra matcher som skjutits upp från hösten på grund av COVID-19, och nu är faktiskt serien nästan i fas. Enda hängmatchen är nu Sätra-Hagunda som spelas på onsdag.

AIK IBF – Strängnäs IBK 3-3

Periodsiffror: 1-0, 1-2, 1-1, 0-0

Skott: 23-15

En lite omväxlande match som är mycket jämn. I första perioden växlar lagen rollen som spelförande mellan varandra. Men i andra perioden så tar AIK över spelmässigt och Strängnäs inriktar sig mer på omställningar. Överlag så skapar AIK lite mer farliga chanser än vad Strängnäs gör, men Åkerstedt i Strängnäs gör en riktigt fin match. Strängnäs mål kommer också mycket riktigt på kontringar, där de två första målen är väldigt snarlika: en längre passning fram till Aldeeb respektive Ekstrand som kommer fri med Hjelm. Båda väljer att vända över på back-hand och lyfta bollen över Hjelm i målet. Båda AIKs två första mål är också snarlika, det är inspel i slottet i båda fallen.

Överlag är det en trevlig match att kolla på, även om det inte vimlar av mål. Båda lagen spelar fint försvarsspel och neutraliserar varandra. Dock så skapar AIK lite mer och borde kanske ha haft en ledning inför tredje perioden. Tredjeperioden blir lite mer intensiv, AIK fortsätter som spelförande och Strängnäs fokuserar mer på omställningar. Tredjeperioden bjuder på varsitt mål, båda omställningsmål. Men AIK borde verkligen ha avgjort med tanke på chanserna de skapar, Åkerstedt i Strängnäs målet är utan tvekan matchens lirare. Inga mål görs i förlängningen och AIK tappar ytterligare poäng. 

AIK spelar absolut bättre jämfört med Täby-matchen, men prestationen är fortfarande inte alls i närheten av nivån laget låg på i december när de spelade ut Visby på bortaplan. AIK har en hel del att jobba på

Bäst i AIK:

Magnus Jansson. Alltid lika bra. Gör dessutom kvitteringen till 3-3! (Hampus Kjerrström noterades oförklarligt för detta mål på IBIS)

IK Sätra – AIK IBF 3-8

Periodsiffror: 0-1, 2-3, 1-4

Skott: 14-30

Såg endast delar av denna matchn, men det var ett nytt AIK i denna match jämfört med tidigare matcher i år. De var aningen hjälpta av att Sätra såg lite trötta ut. Sätra släpper in två mål samtidigt som de har Powerplay vilket är lite symptomatiskt för Sätras match, det var inte helt fokuserat från deras sida och då straffas de direkt. Sätras spelidé bygger på disciplinerat försvarsspel och kontringar och när laget då inte har full skärpa i försvarsspelet så går det inte alls att vinna matcher. Sätra byter målvakt efter 0-4, vilket jag tycker var hårt. Jakobsson fick inte mycket hjälp från försvaret på målen och två av dessa var på omställningar när Sätra själva hade PP. Men även om Sätra var bleka så kan AIK vara nöjda med deras förbättrade spel och skönt att flera spelare gör poäng. 

Sätras beroende av att de nästan alltid går på två femmor hela matcherna kan nog absolut påverka deras prestationer, framförallt i perioder när de tvingas spela flera matcher under samma vecka.

IK Sätra – Täby FC 7-5

Periodsiffror: 1-2, 3-0, 3-3

Skott: 27-25

En mycket intressant match för bottenstriden där båda lagen verkligen behövde poäng. Det intressanta var att Sätra hade mer boll än de brukar ha, samtidigt som Täby väljer att i många lägen pressa högt vilket gav en del chanser. Täbys höga press samt att Täby även själva försöker kontra på Sätras uppställda spel gav en mycket svängig match. 

Att det bara var sex mål efter två perioder beror på två riktigt bra målvakter samt en del fascinerande missar! Till exempel så missar Bäcklin helt öppet mål för Sätra åtta minuter in i andra perioden. Sätra tar dock revansch genom att göra 2-2 och 3-2 med 30 sekunders mellanrum. Samt även 4-2 precis i slutet på andra perioden. Samtliga dessa mål kom i uppställt spel! Det är ytterligare ett tecken på att Sätra hade betydligt mer av spelet än de brukar ha. Sätra skapade betydligt fler målchanser än vad Täby gjorde, både på kontringar och i det uppställda spelet. Odebring är enda anledningen till att Täby ens är kvar i matchen i detta läge, han var sinnessjukt bra i denna match. Täbys spel är ganska stressat, det söks avgörande passningar alldeles för tidigt och anfallsspelet är alldeles för svårt. Det fungerar inte alls mot ett så pass defensivt skickligt lag som Sätra.

Täby kommer ändå in i matchen i tredje perioden och vänder faktiskt till 4-5. Just 4-5 målet är väldigt talande för hur Täby spelade denna match! Täby har ett uppställt anfall, Svanold har bollen i point-position. Dahlqvist går upp och stöter på Svanold, som väljer att halft gå förbi Dahlqvist och sedan lägga en back-hand passning bakom ryggen till Rönnkvist på kanten. Bollen går mellan benen på Dahlqvist och Rönnkvist skjuter distinkt in bollen till ledning 4-5. Det är absolut snyggt, men det är millimeter från att bollen fastnar på Dahlqvist och får han bollen där så är han sedan fri med Odebring. Täby valde konsekvent det svåra alternativet i denna match och ibland fungerade det, men oftast inte.

När Täby väl är i ledning så fortsätter spelet att vara onödigt stressigt med många onödiga bolltapp. Täby åker därmed på onödiga kontringar mot ett kontringsskickligt lag. Dessutom missas det markeringar när Sätra har uppställt anfall, detta leder till att Sätra kan återta ledningen i slutet av tredje perioden.

Täby kan absolut inte vara nöjda med den här insatsen. Det var inte alls samma skärpa som mot AIK! Anfallsspelet var chansartat och försvarsspelet var illa. Detta är en mycket tung förlust för Täby som tappar mark mot Sätra och Hudik som ligger ovanför strecket.

Bäst i Täby:

Stefan Odebring, utan konkurrens. Odebring håller kvar Täby i denna match nästan helt på egen hand eftersom försvaret inte gav honom mycket hjälp i denna match.

Täby FC – Strängnäs IBK 3-6

Periodsiffror: 1-1, 0-1, 2-4

Skott: 25-28

Såg bara delar av denna match, men Täby inleder bäst och är det bättre laget i första perioden. Strängnäs blir också hjälpta av domarna som helt missar att Täby gör ett mål som studsar ut efteråt. Täby för spelet för det mesta men Strängnäs har sylvassa kontringar. Strängnäs är dessutom ytterligare hjälpta av domarna i andra perioden när Strängnäs gör mål efter slutsignalen som domarna tillåter. Mycket märkligt.

Sedan avgörs matchen i tredje perioden när Strängnäs gör två snabba mål. Täby jagar kvittering i slutet men Strängnäs gör två mål i öppen kasse istället. 

Täby gör en helt ok match, men Strängnäs är disciplinerade i försvaret och har sylvassa omställningar och de har Adam Nilsson! Det är nu ett otroligt tungt läge för Täby, de har fem poäng upp till Strängnäs som nu är ovanför strecket och det krävs nu en enorm insats under våren för att hänga kvar.

Hagunda IF – Salems IF 2-4

Periodsiffror: 1-2, 0-1, 1-1

Skott: 23-17

Vilken match Salem gör! Otroligt disciplinerade i sitt man-man spel och gör verkligen ett helt otroligt jobb med att stänga ner Hagunda. När Salem väl missar i försvaret så finns Lucas Orrmo i målet och är som vanligt lysande. Han är utan tvekan allsvenskans bästa målvakt. Dakhallahs assist till Adam Piehl till 1-3 är också en riktigt delikatess. Han försöker först att spela in den i slottet, men en Hagunda-back bryter den, han får den tillbaka och går runt målet. Väl på andra sidan slår en en backhand rakt igenom slottet till Piehl som bara kan raka in den i öppet mål.

Det är en tight match men faktum är att Salem är närmare att helt stänga matchen än vad Hagunda är att kvittera. Framförallt kedjan med Kjellberg, Lagemyr och Forslind har flera fina anfall.

Det här ser riktigt, riktigt bra ut för Salem! Det har varit några oturliga poängtapp för Salem men nu får de en trepoängare mot ett riktig bra lag och ligger nu på en meriterande tredjeplats. Fortsätter Salem på detta vis så kan det absolut bli SSL-kvar i vår.

Bäst i Salem:

Hela laget! Vilken laginsats! Alla tre femmorna är stabila och stänger ner Hagunda helt. 

Bele Barkarby IF IBF – FBI Tullinge

Periodsiffror: 2-1, 4-1, 0-0

Skott: 27-18

Tullinge inleder som det bättre laget, skapar tryck på Bele så fort Beles förstakedja inte är inne. Bele jobbar dock bra defensivt (för ovanlighetens skull) och täcker väldigt mycket skott. Dessutom får de hjälp av att Tullinge tappar väldigt mycket boll vilket gör att Bele kan kontra alldeles för mycket. Så trots att det är Tullinge som äger spelet i första perioden så är det Bele som skapade de hetaste chanserna. När Tullinge väl får lägen så räddar Hållbro i Bele-kassen som gör en riktigt bra match. I andra perioden så tar Bele över mer av spelet, men kan fortsätta kontra nästa varje gång Tullinge får bollen då de dräller något enormt med bollen. Tullinge tar time-out halvvägs in i andra perioden och går ner på två femmor, men får inte någon utdelning på det. Bele leder med 6-2 inför tredje och det är absolut rättvist.

Tullinge försöker ändra på matchbilden i sista perioden genom att pressa högt. Det leder till en väldigt intensiv och böljande tredje period och även om Tullinge skapar en del chanser så lyckas de inte göra mål på Hållbro. Lite oskärpa i avsluten kombinerat med ett hårt jobbande Bele gör att Bele kan spela av matchen utan allt för stor stress. Bele kunde ha utökat ledningen i tredje perioden men det saknas lite skärpa även i Beles avslut i sista perioden.

Hållbro är som sagt lysande i Bele-målet men Beles försvarsspel måste hyllas i denna match! Bele kan vara väldigt nöjda med denna match, även om de kanske blev lite nonchalanta framåt i slutet av matchen. Men det har du råd med när du leder 6-2 och samtidigt jobbar stenhårt defensivt. Tullinge vill nog bara glömma denna match.

Bäst i Bele:

Oscar Kristensen, vem annars? Vad ska jag skriva som jag inte redan skrivit? Han går på vatten helt enkelt.

Bäst i Tullinge:

Felix Strandljung. Han är stabil bakåt, vilket inte kan sägas om många spelare idag för Tullinges del!

Gävle GIK – Djurgårdens IF IBS

Periodsiffror: 1-2, 2-3, 2-4

Skott: 30-32

En första period som är förvånansvärt öppen för att vara en match som involverar Gävle! Det är en jämn period med chanser åt båda håll i ett ganska böljande spel. Beckius (målvakt, DIF) var bättre Andersson (målvakt, Gävle) så därför leder DIF efter första perioden. Andra perioden hackas sönder av utvisningar, där ganska många av dem var rätt billiga. Det är ibland lite svårt att avgöra på streamen hur allvarliga många situationer är, men överlag tycker jag domarna tar en del onödiga utvisningar i denna match.

Tredje perioden börjar lite mer likt första perioden, men Djurgården är lite bättre och vinner perioden. Gävle avslutar matchen med ett par utvisningar och DIF spelar av matchen i PP.

En stabil seger för Djurgården som kanske inte är lika dominanta som mot Hudik förra veckan men som ändå absolut gör en bra match. Hade det inte blivit så många utvisningar så hade nog DIF kunnat avgöra matchen tidigare då Djurgården drabbades hårdare än vad Gävle gjorde av att matchen hackades sönder av utvisningar.

Bäst i Djurgården

Adam Kimström! Vilken match han gör! 5 poäng och är överlag riktigt bra i allt han gör. Han gör detta samtidigt som han ser lite otränad ut, imponerande!

Övriga matcher

Hudik/Björkberg IBK – Visby IBK 2-7
Gävle GIK – Strängnäs IBK 1-6

Strängnäs hade en bra vecka, det är verkligen ett nytt lag sedan Adam Nilsson kom tillbaka. Dessutom har de fått ett par nyförvärv, däribland Hemmingberg från Falun som gör 5 poäng i matchen mot Gävle. Med denna form kommer Strängnäs klara sig kvar med god marginal. Visby fortsätter att jaga Djurgården i toppen och det känns mer och mer avlägset att något lag kommer komma ikapp Visby och Djurgården. Även om jag fortfarande är lite frågande till Visbys beroende av deras första femma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: