Division 1 spelare i herrallsvenskan- Hur har det gått?

När det blev ett längre uppehåll för division 1 började de Allsvenska klubbarna plocka in flertalet framstående spelare från herrarnas division 1. Vår skribent Christoffer listade tidigare vilka värvningar han tycker varit mest framträdande, en lista ni hittar här. I denna artikel tar jag en titt på hur det har gått för samtliga spelare från division 1 i Allsvenskan och min egna lista över topp 5. I slutet hittar ni en lista på fem spelare undertecknad tycker borde få, eller ta, chansen i Allsvenskan

Älvsjö AIK IBF:

Victor Ferarresi – Djurgårdens IF

Ferraresi återvände till Djurgården som han lämnade innan han gick till Älvsjö. Ferraresi är en av herrettans bästa spelare och att han skulle leverera i allsvenskan var det ingen tvekan om. 7 mål och 2 assist på 6 matcher är väldigt bra siffror och det gör även att Djurgården som serieledare får en bredd de länge har saknat. Teorier har florerat om att han kommer stanna säsongen ut i DIF, men här finns ett Älvsjöhjärta och som lagkapten är jag säker på att han kommer bära Älvsjös mörkblåa tröja i år igen.

Tyresö Trollbäcken IBK:

Oscar Magnusson – Visby IBK

Det var på förhand väldigt intressant hur Magnusson skulle hantera spel i allsvenskan, supertalangen som i min bok är för bra för division 1. Han inledde också bra och gjorde sina två första mål i allsvenskan mot FBI Tullinge, där ett av mål blev matchavgörande. Därefter har det dröjt med poängen men var tillbaka i senaste matchen mot Hudik och gjorde sitt tredje mål. Har i övrigt sett lovande ut i spelet över hela planen och det märks att Allsvenskan är ett lämpligt nästa steg för talangen, ett steg där han kommer vara högst framträdande. Visby kanske lyckas få över Magnusson permanent?

Kevin Hässler – AIK IBF

Hässler har fått hoppa runt på både Back och forward hos AIK och har väl egentligen inte gjort några större avtryck. Har gjort ett mål och en assist samt varit lite bråkstake med 6 utvisningsminuter. Breddar AIKs uppställning och gör ett okej jobb i egen zon, men bidrar kanske inte med direkt spets.

Jesper Lagemyr – Salems IF

En annan av Tyresös stora talanger som fått chansen i allsvenskan. Har fått speltid i både Powerplay, boxplay och olika platser i hierarkin. Har börjat hitta riktigt bra kemi med Hannes Kjellberg och det ”lila” men ”stora” yrvädret är en riktig nagel i ögat på motståndarna med sin fart och genombrottsförmåga. har gjort 3 poäng på 5 matcher men det som sedvanligt kanske imponerar mest är han försvarsarbete som forward. Det här är en spelare som är gjord för Man- Man och här talar jag av erfarenhet.

Hampus Wallert – Salems IF

I ärlighetens namn var jag förvånad över att Wallert fick chansen i Salem efter hans tuffa säsongsinledning, men samtidigt unnar jag honom den. En hårt arbetande forward som behöver det självförtroende lyftet detta äventyr kan generera. Med det sagt har Wallert inte gjort några större offensiva intryck och kom in ganska sent. Har fått göra enstaka inhopp i lite olika formationer så det blir svårt att sätta finger på Wallerts insats.

Elliot Gordon – FBI Tullinge

Gordon breddar Tullinges trupp, ett Tullinge som haft många sjukdomar och skador. Insatserna har varit av varierande karaktär. Spelar med väldigt små marginaler som lett till ett par baklängesmål men har också bidragit med 6 poäng på 7 matcher och stundtals visat god uppsida både defensivt och offensivt. Stundtals haft lite svårt med tempot men är i grunden en väldigt fysisk spelare. Skulle vara intressant att se honom spela lite mer back som han gjort i TT.

Rotebro IS IBK:

Erik BengtssonFBI Tullinge

Inför säsongen i min intervju med Bengtsson (Ni hittar den här) frågade jag Erik Bengtsson om han funderat på att söka sig högre upp i systemet då han har nivån för det, då svarade han: ”-Självklart lockar spel på högre nivå samtidigt så måste jag erkänna att man varit riktigt kall på sillymarknaden”.

Sagt och gjort skulle det bli väldigt intressant att se hur Skarpskytten från västra Stockholm skulle se ut i Allsvenskan. 6 mål på sju matcher är facit. Varit ett konstant hot med sitt vass avslut och Tullinge skulle nog vara sugna på att behålla Bengtsson framöver. Lär dock återvända till Rotan när ettan drar igång. Men han lär inte vara ”kall” på sillymarknaden i sommar.

Andreas Lagerblad – Strängnäs IBK

Ännu ett lån som förvånade mig. Visst har Lagerblad varit bra i Rotebro men allsvenskt bra tycket jag inte. Men här får jag nog erkänna mig motbevisad. Lagerblad har kanske inte bidragit nämnvärt i det offensiva spelet men desto mer i det defensiva. Varit en stor del i Strängnäs uppryckning senaste omgångarna och har även matchats med stjärnan Adam Nilsson emellanåt. Kan det höjda självförtroende leda till större framgångar i herrettan? gjort 2 poäng på 5 matcher.

Farsta IBK:

Christoffer Myr Holmqvist – Bele Barkarby IF

Farsta poängkung korsar stan för att leta sig till Jakobsbergs Sporthall och allsvenska Bele Barkarby. Varit en stark faktor i division 1 under flera säsonger och har tagit med sig sin näsa för mål till Bele. Dock inte riktigt kommit upp den nivå vi är vana att se honom i, men det lär lossna desto mer han kommer in i det allsvenska tempot

Vallentuna IBK:

Joakim Ekerberg – Täby FC

Poängkungen anslöt nyligen till sin gamla klubb Täby men har inte haft samma poängstim som i Vallentuna. En poäng på fyra matcher är väl inte några iögonfallande siffror för en utpräglad offensiva spelare, men samtidigt är Täby ett vapen laddat med hisnande mycket offensiv kraft, så det finns en hel del konkurrens om speltid. Har levererat förut i Allsvenskan och kommer säkert göra lite poäng.

Fredrik Nyholm – Täby FC

Har någon spelare från division 1 haft en större påverkan på sitt lag än Fredrik Nyholm ? Kommit in och varit en dominerande kraft för Täby och en av de stora anledningarna till att de fortfarande har chansen att hålla sig kvar i Allsvenskan. Bidrar med rutin, poäng, fart och en inställning som behövs. Nyholm spelade i Linköpings SSL lag inte allt för längesen och hade säkerligen inte gjort bort sig i SSL, vilket hans insatser i Allsvenskan även påvisar.

Järfälla IBK:

Marcus Ackefelt – Bele Barkarby IF

Hässelby är farmarklubb till Järfälla, Järfälla till Bele. Så kan det onekligen kännas ibland men det är en fröjd för ögat att se Ackefelt spela i allsvenskan. En av ettans bästa backar har gått in och givit ”Gorillaz” ett nödvändigt hot från backplats. Jag trodde Sandman skulle ha en större påverkan i år, men han har haft det tufft, därför kändes lånet av Ackefelt nödvändigt. 8 poäng fördelat på 3 mål och 5 assist på 8 matcher är ett fint facit. Men han har även varit fantastiskt i försvaret och gjorde en man of the match insats mot Strängnäs.

Värmdö IF:

Emil Matsson – AIK IBF

Värmdös stortalang har fått testa vingarna i AIKs organisation och även om det blivit mycket nöta bänk för Mattsson så får han värdefull rutin. Fick dock spela från start mot Sätra senast och stod där för sitt första allsvenska mål. Kanske inte är helt redo för Allsvenskan redan nu och behöver utvecklas lite mer i division 1 men har alla utsikter att ta sig långt.

Topp 5

Vilka har då varit bäst hittills? Det går säkerligen att urskilja i mina kommentarer ovan men jag rankar dem så här:

  1. Marcus Ackefelt- Stor betydelse för Beles uppgång och är avgörande på flera sätt i matcherna.
  2. Fredrik Nyholm – Givit Täby hopp om fortsatt allsvenskt spel
  3. Victor Ferraresi – Breddar en Djurgårdstrupp som alltid haft bredden som sin svaghet
  4. Oscar Magnusson – Visat att han håller på allsvensk nivå och kommer fortsätta levererar där när det väl är dags att ta klivet.
  5. Jesper Lagemyr- Jag måste ändå ta med Lagemyr före Lagerblad. Bildar en av allsvenskans mest sevärd kedjor tillsammans med Oliver Forslind och Hannes Kjellberg.

Fem spelare som borde få testa på allsvenskan:

Niclas Pilati Älvsjö AIK IBF

Kommentar: Evigt underskattade Pilati hade definitivt inte gjort bort sig i allsvenskan med sin fart och genombrottskraft. En spelare som är både spektakulär i sitt spel men även kan göra de enkla sakerna. En vindsnabb Pilati i ett man- man spelande Salem? Det hade varit något.

Kim Johansson – Värmdö IF

Kommentar: Hade varit intressant att se herrettans bästa målgörare göra en comeback i Allsvenskan, varför inte för sin senaste klubb där, Djurgården?

Henrik Johansson – Värmdö IF

Kommentar: Vi tar en till Johansson från Värmdö. Henrik Johansson har varit en av seriens framträdande backar under en längre tid, både defensivt och offensivt. Skulle vara intressant att se honom göra comeback i allsvenskan, som han senast 2011 spelade i för Odelberg IK. Kanske för Täby FC som är i behov av försvarsförstärkning?

Adam Hellström – Rosersbergs IK

Kommentar: Varit en framträdande back för Rosersberg i ett par säsonger nu. Har tidigare gjort några matcher för Djurgårdens IF i allsvenskan men är en mer komplett spelare nu. Även Hellström skulle vara intressant att se i ett lag som Täby FC eller Bele.

Axel Frank – Balrog Oilers IK

Kommentar: Var väldigt framträdande för Balrog innan serien avslutades och håller minst lika hög nivå som tex Ehrenpreis, Lagemyr och Forslind i Salem. Hade inte skador spökat för Frank hade han säkerligen redan varit en allsvensk spelare. En sejour i Tullinge under uppehållet kanske?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: