Omgång 15 – Allsvenskan

Ännu en omgång i allsvenskan som bjöd på en rad oväntade resultat. Årets serie är verkligen jämnare än på rätt länge och det finns inte några givna matcher.

Omgångens hetaste Stockholms-femma

SpelareLagPosition
Lucas OrrmoSalems IFmålvakt
Daniel KügerlDjurgårdens IF IBSback
Johan KappleDjurgårdens IF IBSback
Patrik KareliussonDjurgårdens IF IBScenter
Oscar KristensenBele Barkarby IF IBFforward
Sam MadaniBele Barkarby IF IBFforward

Motivering:

Målvakt: Lucas Orrmo

Orrmo är återigen säkerheten själv mot Hudik/Björkberg, han gör flertalet riktigt kvalificerade räddningar som håller ett för dagen blekt Salem inne i matchen.

Back: Daniel Kügerl

Kügerl är en av de spelarna i allsvenskan som utvecklats mest de två senaste säsongerna. För två år sedan blev han utlånad till Huddinge i div 2 för att få speltid. I helgen dominerade han mot Hagunda. Inte illa. 

Back: Johan Kapple

Vilken gigant! Omöjlig att passera, vinner i princip alla närkamper och följer upp fint i anfallen vilket leder till två mål. 

Center: Patrik Kareliusson

Han var grym tillsammans med Gafvelin och Schantz (båda dessa hade kunnat tas med i femman). Är inne och stänger ner Hagundas power-play i ett avgörande läge av matchen. Dessutom så bygger han upp första femmans anfallsspel riktigt fint under hela matchen. Som kronan på verket var hans assist till Kapples första mål riktigt fint.

Forward: Oscar Kristensen

Det går inte att markera honom, det går inte att ta bollen av honom, det går inte att stoppa hans passningar. Och ja just det, han gör 7 poäng mot AIK. Allsvenskans bästa spelare just nu, och det är inte ens någon konkurrens. 

Forward: Sam Madani

Gör fler mål än Patrik Schantz. 

Honorable mentions

Philip Blyberg (stark och bra defensivt, skapar tid och möjlighet för Madani och Kristenssen att briljera), Sebastian Gafvelin (Vilken come back! Visar direkt vilken kvalité DIF saknar när han är borta), Patrik Schantz (gör nästan lika många mål som Sam Madani), Alex Kjellbris (bidrar med slit, inställning och 5 poäng: what’s not to like?) 

Stockholms hetaste lag denna omgång

Djurgården! Att få matchstraff på en av säsongens bästa spelare (Beckius) skulle kunna få vilket lag som helst ur balans. Men Djurgården stänger först ner 4 minuters PP och sedan tar de över matchen mot Hagunda. Mycket starkt. 

Omgångens matcher

Salems IF – Hudik/Björkberg IBK 3-6

Periodsiffror: 1-2, 1-2, 1-2

Skott: 23-18

Det här var en jämn och tight match, men det här var ändå inte det Salem vi såg förra veckan. Salem har mycket boll, men lyckas inte alls bryta ner Hudik. Hudik lirar ett mycket disciplinerat försvarsspel. Så även om Salem har mycket boll så skapar ändå Hudik mer på sina kontringar än vad Salem gör i sitt uppställda spel. Sedan har Salem lite otur i andra perioden när de äter sig närmare ett ledningsmål vid ställningen 2-2, men ur ingenstans kontrar Hudik in 2-3. Det är ändå noterbart att Salems båda mål efter två perioder kommer från att Hudik tappar bollen efter närkamper i slottet och enda målet i tredje perioden kommer i ett PowerPlay. Det ska sägas att Wallert hade ett friläge och Lagemyr har ett skott i ribban, så denna match hade kunnat gå Salems väg. Men Salem var ändå överlag relativt bleka framåt, utifrån hur mycket boll Salem hade så borde de ha kunnat skapa betydligt mer än vad de gjorde. Vi har trots allt sett Salem ta sig igenom betydligt bättre försvar än Hudik denna säsong så denna match får ses som en missräkning.

Bäst i Salem

Lucas Orrmo! Han håller Salem kvar i matchen via några riktigt kvalificerade räddningar på Hudiks kontringar.

FBI Tullinge – Gävle GIK 4-4

Periodsiffror: 2-3, 0-1, 2-0, 0-0

Skott: 23-18

Tullinges inledning är inte lyckad, det är alldeles för dåligt fokus. Det känns som att Tullinge blir alldeles för bekväma inledningsvis. Gävle går upp till en 0-3 ledning efter tre snarlika mål: Gävle spelar in bollen i slottet på omarkerad spelare. Noterbart är att det är Tullinges andra femma som är inne på samtliga dessa mål! Markeringsspel i slottet var inte deras grej i denna match. I första perioden så är det bara Tullinges förstafemma som konsekvent tar sig igenom Gävles försvar, övriga femmor har det svårt att komma till riktigt heta målchanser och släpper också till alldeles för mycket i defensiven. Det är också mycket riktigt två mål från firma Heinby-Andersin tar Tullinge in i denna match. Tullinge ska vara rätt nöjda med 2-3 efter första perioden.

Andra perioden är snarlik den första, men Tullinge höjer sig något. Det är en jämn period men Tullinge fortsätter att ha svårt att bryta ner Gävle. Väl i tredje perioden så fortsätter Tullinges problem, men de tar sig in i matchen via special teams. Först en reducering i PowerPlay och sedan kvitterat de i slutet i 6 mot 5 spel.

Även om Gävle ligger där de ligger så är det inte ett helt enkelt lag att möta. Deras försvarsspel är alltid bra, så det krävs kvalité i anfallen för att komma till chanser samtidigt som Gävle har vassa omställningar. Tullinge saknade helt klart den noggrannhet som krävs för att slå Gävle i denna match. Det är en galet jämn serie, men Tullinge har nu närmre till nedflyttning än till SSL-kval. Det är med andra ord dags för Tullinge att rycka upp sig

Bäst i Tullinge

Anton Andersin. Fina assist och överlag bra spel

Visby IBK – Täby FC 10-6

Periodsiffror: 1-2, 2-2, 7-2

Skott 24-35

Starkt av Täby att leda inför sista perioden. Mindre starkt att förlora den perioden med 7-2. Visserligen saknades Almlöf och Nyholm. Men oavsett motstånd så har Täby inte råd att tappa poäng. Det mirakel som krävs för att rädda Täby blev ännu större denna helg. 

AIK IBF – Bele Barkarby IF IBF 9-9

Periodsiffror: 2-2, 2-3, 5-4, 0-0

Skott: 34-19

Mycket mål precis som det brukar vara när Bele är involverat! Kul match där båda lagen gör bra ifrån sig. 

AIK inleder med att föra spelet medan Bele satsar på kontringar. Beles mål kommer också mycket riktigt på två fina kontringar. Det går otroligt snabbt när Bele ställer om och de har tre forwardspar som alla sitter på offensiva kvalitéer så det är alltid farligt när de ställer om. AIK skapar chanser både i uppställt spel och på err par kontringar i en mycket jämn period.

Andra perioden svänger lite mer men det känns ändå som att Bele får matchen dit de vill. De tillåts utnyttja sitt mycket fina omställningsspel och gör fler mål på det än AIK på sitt uppställda speI. Beles förstakedja är dessutom så löjligt bra exakt hela tiden. Blyberg vinner boll och sätter igång anfallen där Kristenssen och Madani är så giftiga att det är oklart om någon på allsvensk nivå kan stoppa dem. 

Tredje perioden fortsätter precis som matchen sett ut hittills och Bele går upp till ledning 4-7. Här händer något, Hernegran missar straff och AIK blir lite mer desperata samtidigt som Bele ser lite bekväma ut stundtals. AIKs upphämtning är stark, men jag tycker Bele borde ha kunnat spela av matchen på ett bättre sätt. Bele behöver också fundera på varför AIK tillåts göra flertalet mål på att bara dumpa in bollen framför mål från backplats, det är för enkelt. 

I AIKs upphämtning måste Wiklunds mål till 7-9 ska nämnas särskilt, Blyberg tappar bollen på mittplan för en gångs skull och AIK kan göra en spelvändning på Beles kontring. Wiklund får bollen som rundar två Bele-spelare och lyfter bollen över målvakten. Sedan måste Kjellbris nämnas som gör en kanonmatch, han står rätt, skjuter hårt och sätter upp medspelarna i bra lägen. Visar fin attityd på planen dessutom. 

Slutresultatet blir som sagt 9-9 och det är ett ok resultat för båda lagen. 

Bäst i AIK

Alex Kjellbris, grym idag. Bidrar hela tiden i spelet och gör dessutom 5 poäng. 

Bäst i Bele

Oscar Kristenssen, motivering överflödig. 

Djurgårdens IF IBS – Hagunda IF 

Periodsiffror: 1-2, 3-2, 6-2

Skott: 22-22

Gafvelin är tillbaka i spel och placeras i förstakedjan tillsammans med Kareliusson och Schantz. Dahlberg flyttas då ned till tredje kedjan som idag består av; Dahlberg, Markus och Åkerlund. Djurgårdens andra kedja är oförändrad (Kimström, Ferraresi och Norrman)

Första perioden är jämn men lite avvaktande. Inte många chanser för något av lagen, men Hagunda är lite effektivare än vad DIF var i första perioden. Andra perioden blir lite i samma anda, det är en mycket tight match där båda lagen har chanser. Det är överlag en mycket trevlig match att kolla på med två lag som lite tar ut varandra. 

Djurgårdens mål är betydligt snyggare än Hagundas (tyvärr räknas alla mål som bekant lika mycket), där framför allt Kapples två mål måste nämnas särskilt! Först gör han 2-2 efter att Kareliusson slagit en fin passning rakt igenom Hagundas box och Kapple gör inga misstag där. Kapples andra mål kommer efter ett magiskt anfall där första kedjan passar sig rakt igenom Hagunda både en och två gånger innan Gafvelin slår in den till Kapple i slottet som sätter 3-3. Hagunda sätter sedan 3-4 på en kontring, något kan ha hänt här som inte uppfattades på streamingen för Beckius bryter av Mikael Hasts klubba och får matchstraff (kan också bara ha varit adrenalin och frustration för Hast har lite tur som får bollen mellan benen oå Beckius). Hagunda skapar dock absolut ingenting på det åtföljande 4 minuters power-playet. DIFs box jobbar stenhårt och lyckas freda inhoppande Stenman i målet. Djurgården tar sedan över matchen lite mer och kvitteringen till 4-4 är helt rättvis när Gafvelin skjuter en stenhårt slagskott i krysset.

Tredje perioden inleds med övervägande Djurgårdspress och Hagunda-kontringar. Hagunda gör dock ett mål i spel 6 mot 5 efter att Blank dragit på sig en avvaktande utvisning. Schantz kvitterar dock ett par minuter senare via en studsboll som Lundgren absolut borde ha tagit. Längre in i perioden så får Hagunda lite längre anfall, men DIFs försvar är mycket tight och Hagundas chanser kommer på kontringar. Djurgården var helt klart numret större i tredje perioden, den ende som svarar upp i Hagunda är Holtz. Holtz gör i tredje perioden det han så ofta gör: gör först en assist, gör sedan ett mål som han skapar ur ingenting och drar sedan på sig en onödig utvisning. True to form helt enkelt. Även trots utvisningen så är han den som försöker rycka igång Hagunda. Men Djurgårdens anfallsspel är för effektivt och försvarsspelet för tight så Hagunda kommer aldrig riktigt nära. Det slutar 10-6.

Det är imponerande att se hur Djurgården lyfter sig efter att Beckius åkte ut. Matchen är helt jämn fram till den punkten, men sedan växer hela laget och Hagunda kunde inte svara. Hela Djurgården är bra i denna match, men första femman är grym. Gafvelins come back var fenomenal! Han sätter upp medspelarna i farliga lägen, vinner närkamper och sätter ett och annat skott i krysset. Schantz får inte riktigt till det förrän i sista perioden men då lossnar det för honom. Kareliusson går på vatten under hela matchen både defensivt och offensivt, han leder ett ypperligt box play och hans mål är inte dåligt det heller. Hans assist till Kapple har jag redan nämnt, men utöver det gör han tre poäng till varav ett snyggt mål. Kügerl och Kapple gör dessutom enastående matcher i försvaret. Kügerl hanterade Hagundas press med eleganta lösningar som leder till spelvändningar, och hans assist till ”Karre” som leder till 7-5, var riktigt fint. Hans närkampsspel var dessutom nästan felfritt. Kügerl förlorar bara en närkamp på hela matchen, och det råkade vara mot Holtz som då gjorde mål. Men förutom det var han helt felfri. Kapple däremot var helt felfri. Han gör en helt otrolig match defensivt. Helt omöjlig att ta sig förbi, vinner alla dueller och gör dessutom två mål. 

Djurgården fortsätter nu som klara serieledare. Och frågan är vem som ska kunna stoppa dem från SSL i år

Bäst i Djurgården

Johan Kapple. Försvarsgigant och målskytt. 

Övriga matcher denna vecka

IK Sätra – Hagunda IF 4-9

Strängnäs IBK – IK Sätra 5-3

Strängnäs tar sig nu upp ovanför nedflyttningstrecket! De har dessutom; grym form, Adam Nilsson och bara 4 poäng upp till SSL-kval. Inte alls osannolikt att de tar sista kvalplatsen till SSL om de fortsätter på nuvarande form.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: