Omgång 17 – allsvenskan

Omgångens hetaste Stockholms femma (ställer upp 2-2-1 i denna omgång)

SpelareLagPosition
Lucas OrrmoSalems IFmålvakt
Felix StrandljungFBI Tullingeback
Magnus JanssonAIKback
Patrik KareliussonDjurgårdens IF IBScenter
Helmer HernegranBele Barkarby IF IBFcenter
Patrik SchantzDjurgårdens IF IBSforward

Motivering:

Målvakt: Lucas Orrmo

Gör några riktigt fina räddningar på Sätras kontringar. Konkurrensen på denna position var kanske inte mördande denna vecka. Men Orrmo gör det han ska och lite till.

Back: Felix Strandljung

Är sjukt stabil bakåt och en bra hot framåt. Den ende i Tullinge jag tycker inte börjar se ut som asplöv när det blir tight i slutet dessutom.

Back: Magnus Jansson

Så ruggigt stabil, gör aldrig någonsin något misstag.

Center: Patrik Kareliusson

7 poäng! Och går dessutom runt och är allmänt dominant

Center: Helmer Hernegran

Pondus, styrka och kreativitet. Han gör en riktigt fin match mot Visby

Forward: Patrik Schantz

Gör mål på allting och lite till.

Honorable mentions

Niklas Ohlström (Salems IF), Alex Kjellbris (AIK), Filip WIklund (AIK)

Stockholms hetaste lag denna omgång – AIK IBF

Totalt överkörning mot Gävle! Alla tre kedjor var ett hot framåt och Magnus Jansson går på vatten. Visby får se upp nästa helg!

Omgångens matcher

Hagunda IF – FBI Tullinge 6-5

Periodsiffror: 0-1, 0-2, 6-2

Skott 19-16

Jag trodde Tullinge skulle få momentum från den fina segern mot Hudik, men så blev det inte riktigt. De två första perioderna är ganska lika varandra även om Tullinge hade mer att säga till om i andra perioden. Hagunda har dock överlag väldigt mycket boll medan Tullinge jobbar stenhårt i försvaret och kontrar. Jag tycker det ser stabilt ut för Tullinge, Hagunda skapar inte jättemycket trots att de har mycket boll. Tullinge skapar kanske inte heller direkt jättemycket men leder ändå 0-3 tack vare ett par kontringar och ett power play.

Tredje perioden brakar det loss. Tullinge drabbas av ett par riktigt komiska utvisningar (som i skrattretande billiga), men lyckas göra mål två gånger om i box play. När Tullinge då leder med 1-5 känns det absolut avgjort. Hagunda har inte lyckats på allvar komma igenom Tullinge på hela matchen. Men Hagunda får en straff som Holtz sätter (ställning 2-5) och sedan höjer sig Hagunda och trummar på, samtidigt som Tullinge börjar tappa mer och mer boll i avgörande lägen. Flera av Hagundas mål i tredje perioden kommer på omställningar där Tullinge onödiga bolltapp. Tullinge leder dock fortfarande när det är två minuter kvar (ställning 4-5), men Tullinge är alldeles för passiva och det känns som att de bara vill vänta ut tiden till slutsignalen. Hagunda tackar och tar emot, kvitterar och avgör sedan  med 5 sekunder kvar.

Tullinge tappade ledning i slutet mot Täby, de förlorade mot Sätra i tredje perioden och tappar nu till förlust i slutminuterna mot Hagunda. Tullinge behöver ta sig en funderare på om det är den mentala biten eller om laget helt enkelt inte orkar. I vilket fall som helst så behöver Tullinge ta sig samman nu, för nu är det fyra poäng upp till kvalplats och inte jättemånga omgångar kvar

Bäst i Tullinge

Felix Strandljung gör mig aldrig besviken. Gör allting rätt. Om bara resten av Tullinge haft hans pondus…

Visby IBK – Bele Barkarby IF IBF 8-4

Periodsiffror: 2-1, 0-2, 6-1

Skott 23-25

Bele Barkarby kom till spel utan Philip Blyberg. Det såg långa stunder ut som att Helmer Hernegran tyckte det betydde att han inte behövde gå och byta (för den oinvigde: Bele brukar gå på två centrar; Hernegran och Blyberg). Hernegran var dock riktigt bra (som vanligt) så tror inte Bele hade något emot denna tolkning av situationen.

En mycket intressant match som svängde fram och tillbaka. Visbys ledning i första perioden kommer av att de lyckas pressa Beles backar till misstag bakom mål två gånger om. Perioden i övrigt är dock i mina ögon i Beles favör, men skärpan i avsluten saknades. Bele reducerar dock riktigt snyggt i slutet på perioden när Hernegran, Madani och Kristensen passar sig sicksack genom Visbys försvar. Bele tar också helt rättvist ledningen i början av andra perioden via två snabba mål. Visby ser i detta läge riktigt skakat ut i mina ögon. Andra perioden är även den Beles. Men Bele känns för en gångs skull väldigt ineffektiva, de kunde absolut ha haft en större ledning.

Sedan händer tredje perioden. Jag vet inte vad som händer helt ärligt. Bele släpper till kontringar på ett sätt de absolut inte gjorde i de två första perioderna. Beles anfall bli också kortare och Visby får mer tid över hela banan. Visby går upp i 6-3 ledning. Bele försöker jaga ikapp i 6 mot 5 spel i slutet men slutresultatet blir 8-4 istället. Svårt att säga varför Bele går ner sig i tredje perioden, jag såg den inte komma utifrån de två första perioderna. 

Bäst i Bele

Helmer Hernegran. Får ta extra ansvar för Blyberg är borta, och gör det med den äran. Otroligt stabil i defensiven med sin tyngd. Skapar mycket lägen i offensiven dessutom.

Djurgårdens IF IBS – Täby FC 10-6

Periodsiffror 4-0, 2-4, 4-2

Skott 32-16

Täby värvade tillbaka Jesper Larsson från Karlstad innan transferfönstret stängde och han gjorde debut i denna match. Täby inledde på två femmor, vilket var skönt att se. Jag tycker inte Täby har kvalité för att göra tre femmor (framförallt inte nu när Nyholm och Ekerberg är tillbaka i Vallentuna). Detta hjälpte dock inte eftersom Täby stod och sov i första perioden. Täby ska vara rätt glada att det bara stod 4-0. Djurgården tackade dock genom att tycka att matchen var avgjord efter första perioden samtidigt som Täby lyfter sig i andra perioden. Djurgården tar inte tag i matchen förrän Täby gör 7-6 halvvägs in i tredje perioden. Då går DIF ner på två femmor och städar rätt bekvämt av matchen. Täby kan i alla fall ta med sig att de absolut gjorde det bra som tog sig in i matchen, även om det mer kan tillskrivas att DIF slappnade av. 

Om Täby fortfarande har någon chans att tala om, så krävs det seger nästa helg mot Gävle. Djurgården gjorde det lite onödigt spännande i denna match, de kommer inte att ha råd med att slappna av på samma sätt mot Strängnäs nästa omgång.

Bäst i Djurgården

Kareliusson och Schantz! Dessa gör 7 respektive 6 poäng. Svårt att slå det!

Bäst i Täby

Svårt, inte direkt någon som kan komma undan med hedern i behåll. Men kedjan med Compier, Carlsson-Stiernspetz och Jesper Larsson skapar lite problem för DIFs försvar i alla fall.

Gävle GIK – AIK IBF 2-9

Periodsiffror 1-3, 0-5, 1-1

Skott 14-32

Herregud vilken kross! Det fanns bara ett lag på banan, men även om Gävle var urusla och mest såg ut som att de redan siktat in sig på att spela division 1 nästa säsong så var AIK riktigt, riktigt bra. Efter två perioder där alla tre kedjor producerar för AIK så väljer de att avsluta matchen. De spelar bekvämt av matchen i tredje perioden och Gävle är aldrig nära att komma in.

Det ska bli otroligt spännande att se AIK mot bättre motstånd nästa helg (Visby), spelar de så här bra igen som blir det tre poäng även då, utan tvekan.

Bäst i AIK

Magnus Jansson! Kanske konstigt att ta ut en defensiv back i en match som AIK dominerar offensivt. Men för det första är det alltid imponerande med spelare som aldrig sätter en fot fel. För det andra så tillåts AIK så otroligt mycket tid och utrymme offensivt tack vare Janssons existens på plan. Honorable mention till kedjan Kjellbris-Andersson-Wiklund som hade riktigt fin dynamik i denna match.

Salem IF – Sätra IK 6-4 

Periodsiffror 1-2, 2-0, 3-2

Skott 24-15

En ganska låst match. Sätra gör det de alltid gör (igelkotts-försvar och kontringar) och Salem har under stora delar lite svårt att komma till farliga lägen. Salem skapar dock betydligt mer än Sätra gör och Sätra har lite flyt som ändå är med i matchen hela vägen till slutet. Matchens höjdpunkt kom när Salem gjorde 4-2. Målet skapas av Adam Piehl som kommer helt ren med målvakten. Han har med sig Dennis Andersson som dock är täckt av en Sätra-back. Självklart väljer Piehl att försöka passa igenom backen eftersom det är osportsligt att utnyttja frilägen. Sätra-backen lyckas nästan bryta bollen, men den går studsandes igenom till Andersson som på halvvolley slår in 4-2 målet. 

Salems förstakedja ser riktigt fin ut, bestående av: Ohlström, Lindman och Lagemyr. Utöver att Ohlström gör tre mål så har den kedjan fin dynamik. Jag tror det är rätt många i Salem som hoppas på att Lagemyr går permanent till Salem nästa säsong för han har gjort det riktigt bra. I övrigt så finns inte så mycket att säga, Salem tar tre poäng och ligger nu återigen på SSL-kvalplats. Grymt!

Bäst i Salem

Niklas Ohlström. Hat-trick! Och gör en grym match i övrigt också!

Övriga matcher

Hudik/Björkberg IBK – Strängnäs IBK 5-4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: