Krönika: Nykvarn- en förening att följa och hylla

Senaste tiden har det gått att läsa flera rykten och artiklar som alla pekat mot en sak, att Nykvarn Steelers från den yttersta delen av Stockholms län gör en enorm satsning mot SSL. Förutom att de redan förra året lockade hem Valdemar Ahlroth från Storvreta så presenterade de igår fem nya hemvändare, där alla fortsatt är unga och har många, många år framför sig på absolut högsta nivå. Det rör sig om Växjö kvartetten KarlJohan Ahlroth, Lucas och Kevin Rigogiannis, Simon Westgärds och Hampus Ahrén.

Ahlroth satte trenden

Redan förra säsongen höjdes det många ögonbryn över att Valdemar Ahlroth återvände till Nykvarn, först handlade det om för att hitta tillbaka till sitt spel då det gick tyngre i Storvreta. Det hela slutade med att Ahlroth valde att vara kvar i Nykvarn. Någonstans satte detta en trend, det är inte alltför ofta vi ser spelare av Ahlroths Kaliber gå ner i seriesystemet.

Men samtidigt så var det en befriande och spännande känsla som infann sig hos mig i vart fall, att någon vågade bryta mönstret, som vågade ta ett steg tillbaka för att på nytt ta ett steg framåt. Men framförallt att han valde att fortsätta hjälpa sina moderklubb i deras strävan att nå toppen.

Det Ahlroth gjorde skapade genast spekulationer om vad som skulle ske härnäst för Nykvarn, bland annat så nämndes just det som hände igår, att Nykvarn lockade hem flera spelare.

Nykvarn- en talangfabrik som vill behålla sina talanger

I gårdagens presskonferens pratade huvudtränare Sebastian Wahlgren om hur Nykvarn anses vara en talangfabrik och det stämmer, men med denna satsning visar de med all tydlighet att de ska vara en talangfabrik som behåller sina talanger.

Det är ändå något med den här talangfabriken som känns speciellt, jag har besökt Nykvarn ett par gånger och Björkestahallen, det känns som att komma till en ort där innebandy är allt, du ser ungdomar som hela tiden spelar på planen, hallen har varit öppen för spontanidrottande och det finns en starkt kultur i föreningen. Det är häftigt och det finns inte många andra platser som jag upplevde detta på.

Framförallt skapas det ett band mellan föreningen och spelare som är obrytbart, något som denna satsning visar på.

Ett ”hemvändande” värt att hyllas

Vi såg tidigare att Wille Knuthas lämnade Mullsjö där han hade en framträdande roll och jsut kommit från en fantastisk säsong vända hem till Hovslätts IK i herrarnas division 1, något som i sig är värt att hyllas. Det är därför kul att flera väljer att vända hem för att representera sina moderklubbar och det är beundransvärt.

Men om vi går tillbaka till Nykvarn och de starka band som finns till föreningen så profileras dessa i bröderna Rigogiannis. De har, som de själva sa, varit med på herrlagets resa från division 3 till allsvenskan och ingen kan påstå att de inte gjort allt de kunnat för Nykvarn. Därav var det logiskt att de testade spel i SSL och även om jag kanske förväntade mig lite mer så färgar de på den nivån. Men att vända hem efter en säsong är inget misslyckande utan ska bara hyllas, de har världens chans att ta upp sin moderklubb till Sveriges högst liga. Rigogiannis och Nykvarn är nästintill synonymer.

Det går heller inte att blunda för Hampus Ahrén. Precis spelat SM-final, vann SSL Assistliga, Landslagsspelare med stora möjligheter till VM-spel, men väljer ändå att vända hem till Nykvarn. Wow säger jag bara, hatten av för Ahren, det är så häftigt att han och de andra vågar gå sin egna väg och vill ge tillbaka det som deras moderklubb ändå givit dem. Jag ser inte att Ahrens chanser till landslaget minskar, hans kvalité är, precis som när Kim Nilsson spelade i allsvenskan, odiskutabel. Visst blir det inte samma motstånd som i SSL, men förhoppningsvis blir det bara ett år i allsvenskan.

Sen ska absolut inte Karljohan Ahlroth glömmas, en stark tvåvägsspelare som gjort 5 säsonger i SSL, om det är någon som kommer in i gruppen med erfarenhet så är det han, kanske inte får de största rubrikerna men är kanske den viktigaste pjäsen här för hela laget. Hans förmåga att hantera olika roller kommer säkerligen komma väl till pass!

Nykvarn solkar favorit

I och med denna stora satsning med dessa nyförvärv, nya fina Furuborgshallen med plats för 1500 personer, en stark ungdomsverksamhet och seniorverksamhet på både herr och dam mår nog Nykvarn väldigt bra nu.

Addera dessa fem nyförvärv till en redan stark trupp bestående av Janthe, Thorberg, Dalström och Karlsson och de blir onekligen favoriter. Sedan ska allt detta gå ihop, men många av dessa känner redan varandra vilket skapar goda förutsättningar.

Jag vill ändå avsluta med att av dessa nyförvärv tror jag Westgärds kommer ta störst kliv nästa år. Han har inte varit någon poängmaskin i Växjö på sin backplats men jag tror han kommer göra stor nytta i Nykvarn. Kommer bidra med ett starkt försvarsspel, men framförallt kommer han få ut mycket mer av sin offensiva skicklighet. Det lär skapa ett självfötroende.

Att Nykvarn får hem dessa fem unga spelare som håller den nivån är historiskt och något som många inte skulle kunna göra. Hatten av för Nykvarn!

Nykvarn till SSL?

Jag hoppas verkligen Nyvkarn tar sig till SSL, att göra det med ett lag bestående av i stor del egna produkter hade varit stort och det skulle med stor sannolikhet ge ringar på vattnet och helt plötsligt kanske spelare Victor Wettergren också hittar hem. Vilket lag de hade haft.

SSL behöver Nykvarn och den kultur som finns där, det är klubbar likt dem som kan få innebandyn att växa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: