Konsten att utveckla spelare – Salems IF säsongen 20/21

Nu är det Salems tur att få föregående säsong granskad.

Spelartapp inför 20/21

-Sebastian Thorberg, Nykvarns IBF Ungdom

-Hampus Kjerrström, AIK

-Sebastian Offnegårdh, paus

-Fredrik Salander, trappade ner till division 4

-Samiel Fseha, trappade ner till division 4

-Daniel Snellman, Balrog Botkyrka IK

-Jacob Kauppinen, FBI Tullinge

Nyförvärv inför 20/21

-Max Lindström, Farsta IBK

-Ahmed Dakhallah, Telge SIBK

-Oliver Forslind, Huddinge IBS

-Philip Ehrenpreis, IBF Offensiv Lidingö

-Gustav Granlöf, Nykvarns IBF Ungdom

-Lucas Orrmo, Onyx IBK

-Jesper Lagemyr (anslöt i december på dubbellicens med Tyresö Trollbäcken IBK)

Summering av läget inför 20/21

Salem tappade alltså 3 av sina 4 bästa poängspelare inför förra säsongen (Fseha, Kjerrström och Thorberg). Och förutom Granlöf (som ändå bara spelare tre matcher) så ersattes dessa uteslutande med spelare som var helt oprövade på allsvensk nivå. På pluskontot så var värvningen av Max Lindström ett stor uppgradering för backuppsättningen och även om Snellman gjorde det riktigt bra säsongen 19/20 så är Lucas Orrmo i princip oslagbar på allsvensk nivå. Men eftersom Salem endast klarade sig kvar med tre poängs marginal säsongen 19/20 så fanns stora frågetecken kring laget inför föregående säsong. Dels hur lagets unga rekryter skulle klara av steget upp till Allsvenskan och dels vem som skulle fylla luckorna poängmässigt.

Summering av säsongen 20/21

Salem inledde säsongen 19/20 på ett katastrofalt sätt, men gjorde en helt ok säsongsinledning denna gång. Ett lite onödigt poängtapp mot Gävle följdes upp av en fin seger mot Bele Barkarby. Därefter följde en hedersam förlust mot Hagunda. Laget fortsätter att blanda och ge lite under hösten. Salem vinner i förlängning mot både AIK och Djurgården men förlorar samtidigt mot vad som för tillfället var ett bottenlag i Strängnäs. Detta skulle bli lite av ett tema för Salem denna säsong. Matcherna var ofta jämna oavsett motstånd och Salem tog nästan alltid poäng av topplagen men spelade samtidigt bort poäng mot lag på undre halvan av tabellen. Lite av ojämnheten kan säkert tillskrivas Salems väldigt unga trupp som var lite ojämn i prestationerna. Det bästa exemplet är nog i slutet av november när Salem först slår serieledande Djurgården för att sedan i nästkommande omgång förlora mot avhängda Täby. 

Ojämnheten till trots så ligger Salem bekvämt till i tabellen under i princip hela säsongen och är faktiskt uppe på SSL-kvalplats så sent som i omgång 17. Mycket tack vare insatserna mot topplagen. Väl där är det först ett onödigt poängtapp mot Tullinge och sedan en förlust mot AIK som sätter punkt för chanserna på SSL-kval. Det är ändå överlag en otroligt positiv säsong för Salems räkning. Laget har trots en rad tunga spelartapp lyckats att åter etablera laget på övre halvan av tabellen, och det med ett överlag mycket ungt lag. Ytterligare en positiv aspekt är att Salem klarade av att gå relativt länge på 3 femmor i många matcher innan de gick ner på folk. Det har gett speltid till en hel del truppspelare som säkert kan ta ytterligare kliv denna säsong. 

Överlag är Salems förmåga att utveckla spelare helt magisk. Säsongen 19/20 var det Axel Hansell som värvades från division 2 och direkt visade sig vara en stabil spelare i Allsvenskan som dessutom bidrog med poäng framåt. I år gjorde; Ahmed Dakhallah, Philip Ehrenpreis och Oliver Forslind samma sak (i Forslinds fall var steget dessutom från division 3). Med tanke på hur många etablerade division 1 spelare jag har sett som misslyckats med att på ett övertygande sätt ta steget upp i allsvenskan är detta riktigt bra jobbat. Men även om junisarna utmärkte sig så är ändå säsongens värvning Max Lindström. Rutinen han bidrog med i backlinjen kombinerat med hans offensiva kvalitéer gjorde honom utan tvekan till säsongens värvning, kanske i hela allsvenskan. Tätt följd av Lucas Orrmo.

Särskilt måste också nämnas Salems förstakedja under våren. Salem ställde under våren upp med; Ohlström, Lindman och Lagemyr i första-kedjan. Denna konstellation såg riktigt bra ut och personligen hoppas jag på att få se mer av denna trio. 

Höjdpunkter under säsongen

  1. Spelarutvecklingen
  2. Segrarna mot Visby var otroligt respektingivande
  3. Max Lindström

Bottennoteringar

  1. Poängtappen mot Täby (pinsamt)
  2. Poängtappet mot Tullinge (kändes avgörande för chanserna till kval)
  3. Ojämnheten mot lag på undre halvan av tabellen

Top 3 spelare

  1. Max Lindström
  2. Lucas Orrmo
  3. Niklas Ohlström

Poängligan

Plac. Spelare Lag Matcher Mål Pass Totalt 
34.Max LindströmSalems IF21141024
35.Niklas OhlströmSalems IF22131124
36.André LindmanSalems IF18111324
40.Hannes KjellbergSalems IF22121123
56.Ahmad DakhallahSalems IF2111718

Inför 21/22

Salem har återigen tappat en stjärna i och med att Max Lindström som lämnar för spel i SSL för Jönköping. Det är mycket välförtjänt för Lindström som gjorde det otroligt bra förra säsongen men så klart tråkigt för Salem. Salem tappar dessutom Oliver Forslind till Schweiz. Men överlag så ser truppen starkare ut inför kommande säsong. Salem har värvat; Elvis Lyttegård (Balrog Botkryka IK/Huddinge IBS), Alexander Johansson (Växjö IBK U), Jesper Lagemyr (Tyresö Trollbäcken IBK), Ludvig Johansson (AIK/Farsta IBK), Emil Björkman (AIK/Väsby AIK), Philip Wiss (Tyresö Trollbäcken IBK).

Att Lagemyr värvades permanent till Salem kändes logiskt och lovar gott, Lagemyr var riktigt bra redan förra året och kommer bara bli bättre. Dessutom lyckas Salem knyta till sig en av de mest hypade unga spelarna i division 1: Elvis Lyttergård. Med tanke på hur bra Salem är på att utveckla spelare så kan Lyttegård nog bli hur bra som helst de kommande åren för Salem. Dessutom får Salem in lite rutin när Alexander Johansson återvänder till klubben och dessutom tillkommer två riktigt intressanta backar i Emil Björkman och Ludvig Johansson. Samtidigt som truppen i övrigt har blivit ett år äldre och ett år bättre. Det här kan bli en riktigt rolig säsong i Skogsängshallen!

Tidigare genomgångar

Bele Barkarby IF IBF

FBI Tullinge

Täby FC

En kommentar på “Konsten att utveckla spelare – Salems IF säsongen 20/21

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: