Konsten att inte ha några uppenbara svagheter – AIK säsongen 20/21

Vad gjorde AIK för fel denna säsong? Inga eller åtminstone väldigt få faktiskt. Förutom att de inte var lika bra som Djurgården.

Inför 20/21

Spelartapp

-Niclas Johansson Bräck, Rotebro IS IBK

-Patric Ring, Täby FC

-Linus Kollberg, Täby FC

Nyförvärv

-Dennis Blomberg, Chur Unihockey

-Adam Forslöv, Järfälla IBK

-Hampus Kjerrström, Salems IF

-Liam Perry, Täby FC

-Kevin Hässler (lån från Tyresö Trollbäcken IBK mellan november och sista januari)

-Emil Lindh, Järfälla IBK

-Magnus Jansson, Växjö IBK

-Sebastian Jakobsson, Onyx IBK

AIK gjorde faktiskt en helt fantastiskt bra silly season inför föregående säsong. De snuvade Djurgården på Dennis Blomberg, vilket var en fin prestigevärvning. De förstärkte dessutom truppen med två lysande backar. Dels en av SSLs bästa defensiva backar i Magnus Jansson och dessutom fick AIK tillbaka Adam Forslöv som håller allra högsta klass i allsvenskan. Utöver detta så fick de in en etablerad allsvensk forward i Kjerrström och en lovande forward i Liam Perry. När en tittar på AIKs trupp de förfogade över under föregående säsong så är det svårt att hitta uppenbara brister, det är en bred trupp med stabila spelare över hela banan. Plus Magnus Jansson, som kan gå på vatten

Summering av säsongen

AIK inledde säsongen på ett fint sätt, fyra segrar på fem matcher som inkluderade segrar mot Bele och mot Hagunda. Enda missräkningen kom mot Sätra i en match där AIK hade svårt att hantera Sätras omställningar (vilket AIK inte var ensamma om att ha problem med under säsongen). Men sedan hände något, tre raka förluster mot Stockholmslag. Vilket inkluderade en förödmjukande förlust med 6-1 mot Djurgården samt en lite skakig insats mot Tullinge där AIK faktiskt totalt äger matchen i första perioden och borde utifrån spelet sätt ha stängt matchen redan där. Men Tullinge äter sig in i matchen, eller AIK ger bort tre poäng – beroende på hur en ser på det hela. AIK hämtar sig dock och matchen borta mot Visby var otroligt stark, dels var Visby i fin form vid tillfället och dels så äger AIK den matchen totalt. Att AIK bara vann med uddamålet är ett smickrande resultat för Visby. Men detta följs upp av att AIK tappar poäng mot tre bottenlag; Hudik, Täby och Strängnäs (som då låg i botten). Där sticker matchen mot Täby ut som en av de i särklass sämsta insatserna för säsongen. 

AIKs form under våren är dock riktigt stark. Efter den pinsamma insatsen mot Täby så har laget 9 matcher i rad utan förlust (varav 7 segrar) innan laget åter förlorar, det var dock i en betydelselös match mot Strängnäs i sista omgången. Det är svårt att utifrån förklara AIKs ojämnhet under hösten och vintern, men en enkel sak att peka på är så klart att det åtminstone utifrån sett ser ut som att Lorendal fick ut mycket mer av truppen efter att han tog över huvudansvaret för laget.

AIK hade under säsongen i mina ögon den bredaste truppen i norra allsvenskan och utan tvekan den bästa tredje femman i serien. Det som saknades var den där offensiva spetskvalitén som övriga topplag hade. Någon jag personligen hade förväntat mig mer av under säsongen var Dennis Blomberg. Kanske hade hans spelstil bättre passat in i Djurgården, men tycker ändå att han borde kunnat vara ett större hot offensivt. Hampus Kjerrström var en annan spelare som jag inte tycker AIK fick ut max av denna säsong. Kjerrström var ofta förpassad till tredjeformationen, som ändå är en bra formation – men som naturligtvis påverkade Kjerrströms chanser att få ut max. Så det finns nog en del kvalité som AIK skulle kunna få ut mer av. Men även med det i åtanke så kan inte AIKs första-formation mäta sig offensivt med någon av första-formationerna från övriga topplag. En fingervisning kring detta ges också av statistiken; AIK gjorde fjärde flest mål framåt, men bästa poängspelare för AIK slutar på en 15:e plats totalt i poängligan. AIK har därmed en mängd spelare som kan göra poäng, men saknade under denna säsong en eller flera spelare som offensivt konsekvent kunde hålla en lite högre nivå. AIKs trupp hade faktiskt inga eller väldigt få uppenbara brister, men saknade helt enkelt den där lilla extra spetsen framåt.

Bristen på offensiva spetsspelare kändes avgörande mot Hagunda i kvalet. Även om AIK vann båda matcherna i grundserien så märktes det i kvalet att Hagunda hade en rad spelare som hade kvalitén att höja sig ett litet steg extra i kvalet, det saknade hos AIK. Förutom de två första perioderna i match 2, så gör AIK bra ifrån sig under kvalet. Men skillnaden är att Hagunda har en växel till och har dessutom fler spelare som helt plötsligt kan göra mål ur ingenting när det går trögt för laget. Det blev avgörande.

Höjdpunkter under säsongen

  1. Derbysegern mot Djurgården
  2. Magnus Janssons försvarsspel
  3. Båda segrarna mot Visby var riktigt förtroendeingivande

Säsongens bottennoteringar

  1. Derbyförlusten mot Djurgården
  2. SSL-kvalet mot Hagunda
  3. Förlusten mot Täby i januari var pinsamt blek

Topp 3 spelare

  1. Magnus Jansson
  2. Alex Kjellbris
  3. Jonathan Hjelm

Poängligan

Plac. Spelare Lag Matcher Mål Pass Totalt 
15.Markus ErikssonAIK IBF2221930
16.Alex KjellbrisAIK IBF22151530
18.Filip WiklundAIK IBF2220828
39.Carl AnderssonAIK IBF2215823
46.Adam ForslövAIK IBF2131922

Inför 21/22

AIK har varit aktiva under silly season och fått in en rad intressanta nyförvärv. AIK har dels värvat två framtidsnamn; Jonas Rosén från Rosersberg (lovande back) och Kim Guillotte från Vallentuna (som är en av Stockholmsområdets mest lovande forwards). Dessutom så har AIK fått två spelare från SSL i Daniel Ring (Höllviken) och Oskar Hagberg (Linköping). Tyvärr så har laget tappat Magnus Jansson till Falun, faktumet att han går till Falun säger en hel del om hur fruktansvärt bra Jansson är…

AIK har utan tvekan värvat riktigt bra. Både Daniel Ring och Oskar Hagberg kommer att göra bra med poäng på allsvensk nivå och kommer definitivt göra AIK vassare framåt. Men att förlora Magnus Jansson kommer bli otroligt kännbart. Även om AIK fortfarande har en bra backuppsättning (och om Linus Hellqvist kan spela en hel säsong så blir det i princip som en ny värvning) så sätter jag ändå ett frågetecken kring defensiven. Laget släppte in 123 mål bakåt – vilket inte är katastrof, men inte heller jättebra. Och nu tappar de allsvenskans bästa back.

Jag tror ytterligare en topp 4 placering känns given för AIK, men mycket svårt att se att det kommer räcka till mer än så.

Tidigare genomgångar

Salems IF

Bele Barkarby IF IBF

FBI Tullinge

Täby FC

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: