Två mästerskap – Två guld del 1- Resan innan SDF SM

Nu är det äntligen dags för inlägg igen, på grund av sjuka barn och fokus på SDF SM har mitt skrivande uteblivet, men nu börjar hjulet spinna igen och vad passar då inte bättre än att skriva om SDF SM?

Syftet med den här artikeln är att ge en insyn i hur Distriktslagsverksamheten har fungerat och varför den är så mycket mer än det folk tror, att distriktet bara tar ut de 20 bästa spelarna och spelar SM. Det är så långt ifrån vad det är.

Ledarteamet – Viktig förutsättning för vår resa

Jag kommer fortfarande ihåg när sportchef Alexander Veztman ringde på vårkanten och ville att jag skulle leda Stockholm F16 de kommande två mästerskapen. Det var nog ett av mina stoltaste ögonblick som innebandytränare, att nu få leda den verksamheten du har drömt om i flera år skulle nu bli verklighet. Det var inte sämre när det stod klart att min kollega skulle vara Mårten Storm (till vardags i Rotebro). Jag och Mårten kände varandra sedan tidigare och redan på vårt första möte klickade det ordentligt, där vi började prata filosofier och taktiker.

Vi kan väl börja i den ändan. Jag kunde nog inte ha önskat mig en bättre tränarkollega än Mårten att göra detta med. Tillsammans byggde vi ett tydligt spel som var flexibelt med struktur, men som inte minimerar spelarnas individuella förmåga. Allt från taktik, spelsätt, rutiner, tankar om motstånd, analyser av lag och spelare har vi gjort tillsammans, men vi har haft tydliga roller med vem som säger vad till våra spelartrupper. Den tydligheten och prestigelöshet vi har haft mellan varandra tror jag har varit en av flera hörnstenar till att vi lyckat i vårt uppdrag. Jag kommer definitivt sakna att coach med Mårten och förhoppningsvis kommer vi återförenas på annat vis i framtiden.

När vi ändå är inne på ledarteamet så hade vi två fantastiska lagledare i Lisette Klang och Marie Numell, svårt att hitta några bättre. Deras engagemang och vilja att skapa goda förutsättningar för oss och laget är så stort, två riktiga MVPs som gör så mycket som kanske inte syns utåt.

Mårten, Henrik, Lisette, Marie

Vad är egentligen distriktslaget?

 Är det bara ett hopplock av ett distrikts 20 bästa spelare som sedan ska spela mästerskap? Så enkelt är det inte. Det finns vissa distrikt som har haft det så och många gånger är det inte de som vinner. Utgår vi ifrån Stockholm ska vi på ett fåtal uttagningar och träningar gå från över 100 spelare på tjejsidan och 150 på killsidan till 20 spelare i varje trupp. När man tittar på spelare är det kanske inte alltid enbart de innebandytekniska aspekterna som spelar in, det är även den mentala förmågan, hur du tar plats, hur ditt kroppsspråk ser ut, hur du gör ett visst arbeta på planen och hur du kan anpassa dig till ett visst spel. Vi hade tex en tydlig idé om hur vi vill spela och det kanske inte är alla spelare som passade för det.

Sen är det viktigt att ha spelare som kan hantera olika roller, vi kan inte ta 20 spelare som alla kan båga och göra en snygg dribbling, det behövs grovjobbare, målgörare, defensivt skickliga spelare etcetera.

Vi har tex från F03 Victoria Wallenhov som kom till uttagningarna som center, men vi satte henne på backen för vi såg att vi kunde få ut mer av hennes egenskaper där bak. Idag tex är Victoria back i allsvenska Telge SIBK.

Samma sak gjorde vi i å med F04 där Thea Arvidsson, som normalt spelar spets i AIKs 2-2-1, fick spela back för att hon hade färdigheter vi behövde där. Hon kom även med i All-star teamet som back för hela SDF SM och även om hon hellre hade spelet forward så gör hon ett fantastiskt jobb där bak.

Det här är bara två exempel av många på hur Distriktslaget handlar om mer än bara de 20 bästa spelarna individuellt, frågan kanske mer ska vara vad som avgör att en spelare är ”bäst”?

Träningstruppen F03 Foto: FOD sportfoto

Mot SM-truppen

Efter uttagningarna ska träningstruppen sättas och det är egentligen här som mycket av grundarbetet börjar läggas. Vi arbetade tex mycket med repetition av vårt grundspel, det är ju en del tid mellan våra tillfällen och därför krävs det en bra plan inför SM så våra spelare förstår den idén vi har.

Här börjar vi också bli mer aktiva och börjar ge mer instruktioner, samtidigt som det fortfarande är en konkurrens där vi ville se spelarna ta taktpinnen och lösa problemen som uppstår.

Ett av de värsta momenten i hela den här processen är att behöva säga till spelare att det inte tar sig vidare till SM-truppen. Många drömmer om den här resan och det är aldrig kul att behöva ge någon ett negativt besked. Men även om du inte kommer med i distriktslaget så kommer inte din resa ta slut här, alla spelare har möjlighet att ta sig långt, bara man tror på sig själv och sin egen förmåga.

Mycket träningsmatcher

Under båda våra resor valde vi att köra en hel del träningsmatcher mot damlag. Jag vet att många distrikt matchar mot varandra, men vi har så många olika typer av lag här i Stockholm och vi var noga med att välja lag med olika typer av spel och på olika nivåer för att testa våra verktyg. Vi känner ändå att det här gav oss goda förutsättningar inför SM, där vi var redo för olika situationer i matcherna.

Vad är det jag vill säga med den här delen egentligen? Att distriktslaget är mer än vad många tror, att det finns en plan och tank bakom de beslut som ledarna tar. Det kommer alltid finnas de som tycker att vissa spelare skulle varit med för den ena och ibland är det bästa att fråga varför en spelare inte kom med. Går du inte vidare, fråga då tränarna som sköer uttagningarna varför du inte gick vidare, det om något kan hjälpa dig på din fortsätta väg framåt. Går du inte vidare är det tungt ett tag, men glöm inte att du är ung och fortfarande har framtiden för dig.

Första träningsmatchen för F04 var mot Tullinge Dam Foto: FOD sportfoto

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: